DATE GENERALE

Din marea varietate de locuinte, cele pe structura din lemn ocupa un loc important in conditiile climatice si economice din Romania. Acest gen de constructie are avantaje nete favorabile fata de alte tipuri, astfel:

•  pret de cost redus circa 60% fata de una clasica

•  obtinerea unei structuri usoare si rezistenta

•  timp de executie scurt

•  realizarea de finisaje moderne compatibile cu cele de la constructiile clasice

•  dispunerea variata si optionala a utilitatilor.

Aceste avantaje fac din constructiile pe structura de lemn o optiune serioasa, echilibrata a celor foarte multi care isi doresc o locuinta. Prezentam in continuare descrierea unei astfel de case.

•  STRUCTURA

Structura de lemn reprezinta o varianta moderna, elastica, solida, cu multiple avantaje fata de orice alt gen. Pentru structura de rezistenta este foloosit lemn din specia rasinoase, brad molid. Umiditatea materialului nu depaseste 15 ÷ 16 % si este tratat ignifug si antiseptic. Pentru rigidizare se folosesc placi de OSB care reprezinta cel mai indicat material folosit in constructii si care intruneste toate conditiile necesare acestui gen de lucrari si anume: rezistenta mecanica, rezistenta indelungata la umiditate, la actiunea focului sau insectelor.Sub aceste placi se realizeaza un sistem de aerisire pentru a evita condensul , la care se poate realiza acoperirea cu tabla tip Lindab

Se realizeaza astfel o structura cu rezistenta mare la factori climatici ocazionali sau seisme.

•  IZOLATII

Izolatia totala la umiditate este o alta caracteristica a acestor tipuri de locuinta. Se realizeaza printr-un sistem bine pus la punct de scurgere de la cota cea mai inalta a constructiei si pana la baza. Materialul de invelire este sindrila bituminoasa asezata pe placi fibrolemnoase. Sub aceste placi se realizeaza un sistem de aerisire pentru a evita condensul .La cerere se poate realiza acoperirea cu tabla tip Lindab.

Jgheaburile si burlanele pentru colectarea apelor sunt din PVC sau din metal in culori diferite.

Peretii sunt impermeabilizati cu mortar adeziv si tinci de inalta calitate care au ca suport placi de polistiren expandat (termosistem).

Fundatia este bordurata cu un trotuar de 50÷60 cm latime care asigura scurgerea apei in exterior.

Tamplaria este de tip termopan cu garnituri de etansare si pervaze de scurgere. Tamplaria termopan pe lemn stratificat sau PVC reprezinta solutia ideala si moderna pentru asigurarea izolatiei termice si acustice a golurilor.

Peretii exteriori sunt construiti dintr-un sandwich in care vata minerala si polistirenul expandat asigura de departe cele mai bune izolatii din domeniul constructiilor civile.

Pentru calculul coeficientului de transfer termic trebuie sa cunoastem rezistenta termica a materialelor componente (R)

o – coeficientul de transmisie prin conductie si radiatie – 1.169

Se considera ca in imediata vecinatate a suprafetelor peretelui intotdeauna exista un film subtire de aer cu proprietati termoizolatoare. Rezistenta termica este urmatoarea:

Material Grosime mm Rezistenta termica m 2 kc/W
Film exterior aer 0.097
Polistiren expandat 30 1.78
OSB 11÷12 0.337
Vata Minerala 140 3.68
OSB 8÷9 0.224
Rigips 12.5 0.257
Film interior aer 0.388
TOTAL 6.2877

Rezistenta termica totala a unui mp de astfel de perete este de aproximativ 6.053 k/W. Daca vom tine cont si de puntile termice formate de dulapii structurii portanta ( ?o) rezistenta termica reala a acestui perete devine 5.178 m 2 k. Astfel coeficientul de transfer termic al peretelui este de 0.193 W/m 2 k. Facand comparatia cu datele din tabel 1 observam ca acest tip de perete are o foarte buna izolatie termica. Pentru comparatie, un perete de beton pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolatie trebuie sa aiba o grosime de 4 metri, iar un perete de caramida de 2,250 m. Totodata un asemenea perete are caracteristic atenuarea pronuntata a zgomotelor circa 96 DB.

Desi structura portanta din lemn este combustibila datorita configuratiei speciale a peretelui acest lucru nu este un motiv de ingrijorare. In SUA lemnul utilizat in constructii nu se ignifugheaza,insa la cererea beneficiarului putem trata elementele din lemn cu solutii speciale de ignifugare, care au avantajul de al proteja si de actiunea daunatoare a insectelor, insa prezinta dezavantajul unor emisii de vapori daunatori. Vata minerala care umple spatiile dintre dulapi este un material foarte rezistent la foc, iar materialele de placare ,OSB, rigips sunt concepute astfel incat sa aiba rezistenta mare la aprindere si la propagarea focului. Rezistenta la foc uzuala a peretelui de acest tip, neignifugat este cuprinsa intre 50 si 90 minute.

Peretii interiori si tavanul parter etaj au in componenta vata minerala realizand din fiecare camera a locuintei un loc intim personalizat.

Placa de beton este izolata cu un strat de polistiren extrudat de 30mm peste care se monteaza parchetul melaminat. In bai si bucatarie se toarna sapa de beton de egalizare de 40÷50mm. Intre sapa si fundatie se pune un material hidroizolator.

•  FINISAJE

Rezistenta termica totala a unui mp de astfel de perete este de aproximativ 6.053 k/W. Daca vom tine cont si de puntile termice formate de dulapii structurii portanta ( ?o) rezistenta termica reala a acestui perete devine 5.378 m 2 k. Astfel coeficientul de transfer termic al peretelui este de 0.186 W/m 2 k. Facand comparatia cu datele din tabel 1 observam ca acest tip de perete are o foarte buna izolatie termica. Pentru comparatie, un perete de beton pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolatie trebuie sa aiba o grosime de 4 metri, iar un perete de caramida de 2,250 m. Totodata un asemenea perete are caracteristic atenuarea pronuntata a zgomotelor circa 96 DB.

Desi structura portanta din lemn este combustibila datorita configuratiei speciale a peretelui acest lucru nu este un motiv de ingrijorare,insa se trateaza elementele din lemn cu solutii speciale de ignifugare, care au avantajul de a-l proteja si de actiunea daunatoare a insectelor. Vata minerala care umple spatiile dintre dulapi este un material foarte rezistent la foc, iar materialele de placare ,OSB, rigips sunt concepute astfel incat sa aiba rezistenta mare la aprindere si la propagarea focului. Rezistenta la foc uzuala a peretelui de acest tip, neignifugat este cuprinsa intre 50 si 90 minute.

Peretii interiori si tavanul parter etaj au in componenta vata minerala realizand din fiecare camera a locuintei un loc intim personalizat.

Placa de beton este izolata cu un strat de polistiren extrudat de 50mm peste care se monteaza parchetul melaminat. In bai si bucatarie se toarna sapa de beton de egalizare de 40÷50mm. Intre sapa si fundatie se pune un material hidroizolator.